14 Tem Çocuklarda Ses Bozuklukları
Çocuklardaki ses bozukluklarının büyük bir bölümü sesin yanlış kullanımının sonucudur (papilloma, kongenital web, kist vd. dışındakiler). Çocuklardaki ses bozukluklarının rehabilitasyon yaklaşımında ailenin ve çocuğun psikolojik dinamiklerini de hesaba katılması gereklidir. Çocuklardaki ses terapisi yaklaşımı yetişkinlerdekinden farklı olmakla birlikte amaçları aynıdır. Ses bozuklukları nedenlerine ve semptomlarına göre sınıflandırılmaktadır. Üç nedenle ses bozulur.
- Organik nedenli ses bozuklukları ergenlikte oluşan ses değişikliği, sulcus vocalis, papilloma, laryngectomy, kanser, kontak ülser, larenjit, hypotroidizm, webbing sadece bazılarıdır.
- Fonksiyonel nedenli ses bozuklukları ise ses tellerinin fiziksel değişim geçirmesinden oluşur. Bunlardan kassal gerginlik sonucu olanlar, nodül, polip, diplofoni (çatallı ses), seste meydana gelen kontrolsüz perde değişimleri sadece bazılarıdır.
- Nörolojik nedenlerle oluşan ses bozuklukları ise dizatri, spastik disfoni, ses tellerinin felci gibi olabilir.
Rehabilitasyon: Yukarıda sayılan bütün nedenler Konuşma Rehabilitasyonuna ihtiyaç göstermektedir. Terapi ortamı dışında yapılacak gündelik müdahaleler omuz ve boyun kuşağının rahatlatılması, bu bölgelere basit masajlar uygulamak, oturma ve vücudun duruşunu düzeltmek ve nefes-ses koordinasyonunu arttırmak için diyafram nefesi öğrenmek yararlı olacaktır. Ses bozukluklarına Konuşma Terapistlerinin uyguladığı teknikler; Alexander Tekniği, Accent Metotu, Froeschels’ chewing, Coblenzer Metotu ve palpation terapi gibi çeşitlilik göstermektedirler. Bu terapi çeşitlerinin çoğu şarkı söyleme ve sesi kullanma tekniklerinden türetilmişlerdir.
Psikojenik disfoni: Disfoni ses bozukluğu olan hastaların bir bölümünde, yanlış solunumlarının ve seslerini yanlış kullanmalarının arkasında yoğun aksiyete, birikmiş öfke ve depresyon olduğu görülmüştür. Bu kişilerin ses bozukluklarında rehabilitasyon psikiyatristler veya analistlerce yapılır.
Ses Bozukluğu olan kişilerin kaçınması gereken davranışlar
- Alkol kullanmak
- Sigara kullanmak
- Sigara içilen ortamlarda bulunmak ve sohbet etmek
- Kafein kullanmak (kahve ve çikolata gibi)
- Kavga etmek çığlık atmak
- Arabada konuşmak
- Bağırmaya dayalı spor faaliyetleri yapmak
- Ağızdan nefes almak
- Uzaktaki kişiye bağırmak
- Yüksek sesle öksürme, aksırma
- Ağlamak
- Çevre kirliliğine maruz kalmak
- Yüksek sesle gülmek
- Yüksek sesle şarkı söylemek
- Uzun süre konuşmak veya öğrenici konumunda olmak
- Telefonda uzun süre konuşmak
- Boyun kasları gerginken konuşmak
- Asitli içecekler içmek
Süt ve süt ürünleri kullanmak.
Sorry, the comment form is closed at this time.